Maalthuis logo

Ontdek hoe je spruitjes kort, knapperig en smaakvol kookt

26/03/2023

Spruitjes: je houdt ervan of je haat ze. Maar wist je dat spruitjes eigenlijk vol zitten met gezonde voedingsstoffen? Ze zijn superrijk aan vitamine C, K en vezels en bevatten zeer weinig calorieën. Dus misschien is het tijd om deze kleine groene kooltjes op een andere manier te bekijken. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je spruitjes op een lekkere en gezonde manier kunt koken.

Stap 1: Kies de juiste spruitjes.

Als je spruitjes gaat kopen, zorg er dan voor dat ze vers zijn. Het is belangrijk dat ze stevig aanvoelen en geen bruine plekken hebben. Was de spruitjes goed onder stromend water en snijd het onderste stukje van de stronkjes eraf.

Stap 2: Kook de spruitjes kort.

Spruitjes hebben de neiging om bitter en muf te worden als je ze te lang kookt. Kook de spruitjes daarom kort, ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht maar nog steeds knapperig zijn. Je kunt ze ook eerst blancheren in kokend water en dan afspoelen onder koud water om het kookproces te stoppen.

Spruitjes in een pan aan het koken

Stap 3: Voeg gezonde smaakmakers toe.

Spruitjes zijn van nature niet zo smaakvol, dus het toevoegen van smaakmakers kan het verschil maken tussen een saai en een lekker gerecht. Goede smaakmakers voor spruiten zijn onder andere knoflook, ui, gember, mosterd en honing. Voeg bijvoorbeeld na het koken wat gehakte knoflook en olijfolie toe om de spruitjes smaakvol en gezond te maken.

Stap 4: Variëren met texturen.

Sommige mensen denken dat spruitjes altijd zacht en papperig zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt de textuur van het gerecht variëren door bijvoorbeeld wat geroosterde amandelen of pijnboompitten toe te voegen voor extra crunch. Of voeg wat in blokjes gesneden appel toe voor een zoete en knapperige toevoeging.

Spruitjes met amandelen en appel

Stap 5: Serveer op een leuke manier.

Het oog wil ook wat, dus presenteer de spruitjes op een leuke manier. Serveer ze bijvoorbeeld in een schaaltje met wat Parmezaanse kaas er overheen gestrooid, of leg ze op een bedje van quinoa voor een gezonde en vullende maaltijd.

Kortom, spruitjes zijn gezond en je kunt ze op veel verschillende manieren koken. Gebruik deze tips om spruitjes op een smaakvolle manier te bereiden en vind de manier waarop jij ze het lekkerst vindt!

Maalthuis logo
Een concept van Blond & Blond
crossmenu