Maalthuis logo

De ultieme gids voor het kiezen van de juiste pan voor jouw keuken!

01/03/2023

Pannen: een onmisbaar item in elke keuken. Maar wist je dat er veel verschillende soorten pannen zijn, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen? In dit blogbericht geven we je meer informatie over pannen en geven we je mogelijkheden om verschillende pannen van een bepaalde soort te bekijken op Bol.com.

Waarom zijn goede pannen belangrijk?

Het kiezen van de juiste pan kan een groot verschil maken in de smaak van je eten en het gemak waarmee je kookt. Een goede pan verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt deze vast, waardoor je voedsel gelijkmatig gaart en niet aanbrandt. Ook kunnen goede pannen langer meegaan en hoef je minder snel nieuwe pannen te kopen, wat op de lange termijn kosten bespaart.

Hoe kies je de juiste pan voor jouw behoeften? Bij het kiezen van een pan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte van de pan, het materiaal waarvan de pan is gemaakt, en de manier waarop je de pan wilt gebruiken. Ook is het belangrijk om te letten op de anti-aanbaklaag, aangezien deze de levensduur van de pan kan beïnvloeden.

Soorten pannen

Er zijn veel verschillende soorten pannen die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten pannen:

 • Koekenpannen: perfect voor het bakken van eieren, pannenkoeken en andere gerechten die je snel en op hoog vuur wilt bereiden.
 • Steelpannen: ideaal voor het opwarmen van melk, het koken van sauzen en het bereiden van kleine hoeveelheden voedsel.
 • Braadpannen: geschikt voor het bereiden van stoofschotels, soepen en andere gerechten die langzaam op lage temperatuur moeten worden gekookt.
 • Wokpannen: ideaal voor het roerbakken van groenten en vlees op hoog vuur.
 • Grillpannen: handig voor het grillen van vlees, vis en groenten.
 • Hapjespannen: geschikt voor het bereiden van eenpansgerechten, zoals pasta's en risotto's.
 • Soeppannen: ideaal voor het bereiden van grote hoeveelheden soep, chili of stoofschotels.
 • Sauspannen: perfect voor het maken van sauzen en het smelten van boter.
Een steelpan, ook wel sauspan op een aanrecht

Materiaal van pannen

Er zijn verschillende materialen waarvan pannen gemaakt kunnen zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • RVS: duurzaam, hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. RVS pannen zijn echter niet de warmtegeleidende eigenschappen van andere materialen, waardoor het langer kan duren voordat de pan op temperatuur is.
 • Aluminium: lichtgewicht en warmtegeleidend, waardoor het snel opwarmt en de warmte goed vasthoudt. Aluminium pannen kunnen echter gevoelig zijn voor krassen en de coating kan na verloop van tijd slijten.
 • Gietijzer: duurzaam, warmtevasthoudend en kan op hoge temperaturen gebruikt worden. Gietijzeren pannen zijn echter zwaar en vereisen meer onderhoud dan andere materialen.
 • Koper: uitstekende warmtegeleiding, waardoor het snel opwarmt en de warmte goed vasthoudt. Koperen pannen zijn echter duur en vereisen speciaal onderhoud om te voorkomen dat het koper corrodeert.
Een koperen pan op een fornuis

Anti-aanbaklagen

Anti-aanbaklagen zijn populair omdat ze het gemakkelijker maken om voedsel te koken en schoon te maken, maar er zijn enkele voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden:

 • Voordelen: voedsel plakt minder snel vast aan de pan, waardoor je minder olie of boter hoeft te gebruiken en de pan gemakkelijker schoon te maken is.
 • Nadelen: de anti-aanbaklaag kan na verloop van tijd slijten, waardoor de pan minder effectief wordt. Bovendien kunnen sommige anti-aanbaklagen giftige stoffen bevatten als ze worden verhit op hoge temperaturen.

Als je liever geen pan met een anti-aanbaklaag wilt gebruiken, zijn er alternatieven, zoals gietijzeren pannen of pannen van roestvrij staal.

Kookgerei voor in een pan met een anti-aanbak laag

Pannen onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je pannen in goede conditie blijven, is het belangrijk om ze op de juiste manier te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik de juiste keukengerei om krassen op de anti-aanbaklaag te voorkomen.
 • Was de pan met de hand af in plaats van in de vaatwasser om de levensduur van de pan te verlengen.
 • Droog de pan grondig af voordat je hem opbergt om te voorkomen dat er roestvlekken ontstaan.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten pannen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals materiaal, grootte en anti-aanbaklaag bij het kiezen van de juiste pan. Door je pannen op de juiste manier te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze langer meegaan en effectief blijven bij het koken van voedsel. En als je op zoek bent naar nieuwe pannen, is Bol.com een geweldige plek om te beginnen. Hopelijk heb je door dit blogbericht meer inzicht gekregen in pannen en kun je de juiste pan kiezen voor jouw behoeften. Veel kookplezier!

Maalthuis logo
Een concept van Blond & Blond
crossmenu