Maalthuis logo

Hoe lang witte asperges koken: Een complete gids

29/05/2023

Het aspergeseizoen is een van de meest verwachte culinaire momenten van het jaar. Deze heerlijke groente, ook wel bekend als het 'witte goud', is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Maar hoe lang moeten witte asperges koken? In dit blog geven we je een uitgebreide gids over het koken en bereiden van witte asperges.

Inhoudsopgave

 1. Wat zijn Witte Asperges?
 2. Hoe Lang Moeten Witte Asperges Koken?
 3. Het Bereiden van Witte Asperges
 4. Veelgestelde Vragen
 5. Samenvatting

Wat zijn witte asperges?

Witte asperges zijn een populaire groente die voornamelijk in het voorjaar wordt gegeten. Ze groeien onder de grond en behouden hun witte kleur doordat ze niet aan zonlicht worden blootgesteld. Verse asperges zijn het lekkerst en je kunt hun versheid testen door ze over elkaar te bewegen. Als ze piepen, weet je dat ze vers zijn.

Hoe lang moeten witte asperges koken?

De kooktijd van witte asperges hangt af van hun dikte. Dunne asperges kook je in ongeveer 3 minuten beetgaar, terwijl dikke asperges ongeveer 8 minuten nodig hebben. Het is belangrijk om de asperges na het koken nog 15-30 minuten te laten nagaren op het fornuis, zonder vuur.

Het bereiden van witte asperges

 1. Begin met het schillen van de asperges. Dit doe je door vlak onder het kopje naar beneden te schillen. Doe dit royaal en twee keer voor een goede smaak.
 2. Snijd het onderste stukje van de asperge af (2-3 cm). Dit deel van de asperge is wat stug.
 3. Leg de asperges in een brede pan en zet ze onder met koud water.
 4. Voeg een goede snuf zout en wat suiker toe en eventueel een goede klont roomboter.
 5. Zet de pan op het vuur en breng de asperges aan de kook.
 6. Zodra ze koken, zet je het vuur laag en laat je de asperges nog 6-8 minuten zachtjes doorkoken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is de kooktijd van witte asperges?

De kooktijd van witte asperges hangt af van hun dikte. Dunne witte asperges kook je in ongeveer 3 minuten beetgaar, terwijl dikke witte asperges ongeveer 8 minuten nodig hebben. Het is belangrijk om de witte asperges na het koken nog 15-30 minuten te laten nagaren op het fornuis, zonder vuur.

Hoeveel geschilde witte asperges per persoon?

De hoeveelheid witte asperges die je per persoon nodig hebt, hangt af van of je ze als hoofdgerecht of bijgerecht serveert. Als hoofdgerecht heb je ongeveer 500 gram witte asperges per persoon nodig. Als bijgerecht is ongeveer 250 gram witte asperges per persoon voldoende.

Wat is er gezond aan witte asperges?

Witte asperges zijn een uitstekende bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze zijn ook goed voor de nieren en laag in calorieën, waardoor ze een gezonde keuze zijn.

Hoeveel van een witte asperge afsnijden?

Het onderste stukje van de witte asperge, ongeveer 2-3 cm, is vaak stug en wordt daarom meestal afgesneden voordat de asperge wordt gekookt.

Samenvatting

Het koken van witte asperges is een eenvoudig proces dat slechts een paar stappen vereist. Het belangrijkste om te onthouden is dat de kooktijd afhankelijk is van de dikte van de asperges. Met deze gids ben je nu klaar om te genieten van het witte goud van het seizoen.

Maalthuis logo
Een concept van Blond & Blond
crossmenu