Ben je van plan binnenkort een heerlijke maaltijd te bereiden met basmatirijst, maar weet je nog niet hoe je deze perfect kun bereiden? Wij vertellen je alles over basmati en hoe je deze rijstsoort perfect thuis kunt bereiden.
Basmatirijst een geurige, langkorrelige rijst die in de meeste gevallen afkomstig is uit Pakistan en India. De rijstsoort is oorspronkelijk afkomstig uit Nepal. Indiase boeren ontdekten dat hun basmati superieure eigenschappen had ten opzichte van andere rijstsoorten, waardoor het inmiddels een groot exportproduct is.
De soort is licht en luchtig, met een licht nootachtige smaak en een lichtzoet aroma. De basmatirijst verschilt van de normale witte rijst door zijn kortere kooktijd en smaak.
Het is verkrijgbaar in hele korrel, gebroken korrel en voorgekookte vorm. U kunt ook voorgeweekte basmatirijst kopen voor een nog snellere kooktijd.
Het koken van basmatirijst duurt gemiddeld 8-12 minuten. De basmatirijst is dan goed gaar. Het advies is wel om na het koken de rijst voor ongeveer 5 tot 15 minuten minuten droog te laten stomen in de pan, voordat je het verwerkt in je gerechten.
Een advies voor het koken van basmatirijst is het gebruik van een rijstkoker. Rijstkokers zijn tegenwoordig erg populair, vooral onder mensen die graag Aziatisch eten koken. Als je op zoek bent naar de beste rijstkoker, dan moet je weten dat ze in veel verschillende modellen verkrijgbaar zijn.
Je wilt natuurlijk de perfecte basmatirijst koken voor je maaltijd. Een basmati van goede kwaliteit is altijd de basis voor het maken van de perfecte basmati. We geven je nog een aantal tips voor het koken van je rijst in water:
Basmatirijst staat centraal in veel Zuid-Aziatische recepten, waaronder curry's met kip of rundvlees, groenten, erwten en linzen. In tegenstelling tot andere rijstsoorten laat je basmatirijst niet net zo lang koken totdat hij kleverig en plakkerig wordt. De rijst blijft, ook ndat het gekookt is, goed stevig, waardoor het perfect voor verschillende recepten. Een aantal voorbeelden van recepten zijn: