Maalthuis logo

Hoe kook je basmatirijst perfect?

08/08/2022

Ben je van plan binnenkort een heerlijke maaltijd te bereiden met basmatirijst, maar weet je nog niet hoe je deze perfect kun bereiden? Wij vertellen je alles over basmati en hoe je deze rijstsoort perfect thuis kunt bereiden.

Wat is basmatirijst?

Basmatirijst een geurige, langkorrelige rijst die in de meeste gevallen afkomstig is uit Pakistan en India. De rijstsoort is oorspronkelijk afkomstig uit Nepal. Indiase boeren ontdekten dat hun basmati superieure eigenschappen had ten opzichte van andere rijstsoorten, waardoor het inmiddels een groot exportproduct is.

De soort is licht en luchtig, met een licht nootachtige smaak en een lichtzoet aroma. De basmatirijst verschilt van de normale witte rijst door zijn kortere kooktijd en smaak.

Het is verkrijgbaar in hele korrel, gebroken korrel en voorgekookte vorm. U kunt ook voorgeweekte basmatirijst kopen voor een nog snellere kooktijd.

Basmati rijst

Hoe lang moet basmatirijst koken?

Het koken van basmatirijst duurt gemiddeld 8-12 minuten. De basmatirijst is dan goed gaar. Het advies is wel om na het koken de rijst voor ongeveer 5 tot 15 minuten minuten droog te laten stomen in de pan, voordat je het verwerkt in je gerechten.

Een advies voor het koken van basmatirijst is het gebruik van een rijstkoker. Rijstkokers zijn tegenwoordig erg populair, vooral onder mensen die graag Aziatisch eten koken. Als je op zoek bent naar de beste rijstkoker, dan moet je weten dat ze in veel verschillende modellen verkrijgbaar zijn.

Kokend water met basmatirijst

Hoe moet je basmatirijst koken?

Je wilt natuurlijk de perfecte basmatirijst koken voor je maaltijd. Een basmati van goede kwaliteit is altijd de basis voor het maken van de perfecte basmati. We geven je nog een aantal tips voor het koken van je rijst in water:

  • Weeg allereerst de hoeveelheid basmatirijst af. Gebruik ongeveer 100 gram per persoon.
  • Laat vervolgens de korrels voor ongeveer 20 minuten in water weken. Hierdoor kunnen de rijstkorrels meer van de smaken in het gerecht opnemen.
  • Giet het water af en spoel de rijst goed door met water. Spoel de rijst af totdat het water dat van de rijst afkomt helder is.
  • Zet een pan op het vuur en zorg ervoor dat het water kookt. Gebruik hiervoor ongeveer anderhalf keer de hoeveelheid water ten opzichte van de rijst.
  • Doe nu voorzicht de rijst in een pan en kook het voor de aanbevolen tijd (8-12 minuten) gaar. Voeg tijdens het koken gerust een snufje zout toe.
  • Nadat de rijst gekookt heeft haal je de deksel van de pan en laat je de rijst nog voor de tijd van 5 tot 15 minuten even uitstomen. Hierna is de rijst goed van smaak en nog een klein beetje vochtig.
Basmati rijst dat uitstoomt in een pan

Wat voor recepten kun je met basmatirijst maken?

Basmatirijst staat centraal in veel Zuid-Aziatische recepten, waaronder curry's met kip of rundvlees, groenten, erwten en linzen. In tegenstelling tot andere rijstsoorten laat je basmatirijst niet net zo lang koken totdat hij kleverig en plakkerig wordt. De rijst blijft, ook ndat het gekookt is, goed stevig, waardoor het perfect voor verschillende recepten. Een aantal voorbeelden van recepten zijn:

  • Tajine - is een Arabische stoofpot. Het is een recept met vlees, kip of vis, en groenten, zoals courgette, aubergines, paprika's en uien. De rijst wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in dit gerecht.
  • Ful Medames - is een recept uit het Midden-Oosten, gemaakt met favabonen, rijst, uien en knoflook.
  • Arroz con Pollo - is een Argentijns recept. Het is een gerecht op basis van rijst met kip. De rijst wordt vaak gekookt met tomaten, uien, pepers en knoflook.
Arroz con Pollo
Maalthuis logo
Een concept van Blond & Blond
crossmenu